Thursday, 5 May 2016

DIY Printable Kufi Khat [edisi PERCUMA!]


Salam & hye..

nak tanya, sape sini tak tau apa tu khat KUFI? aku rasa semorang tau apa tu kufi. kalo yang tak tau pun if taip je 'kufi' kat google nuu melambak contoh2 kufi yang ada. skang ni khat kufi dah macam jadik trend deko kat rumah2 kot. dah makin in. dah banyak pun seller2 khat kufi ni kat fb maupun ig. ada macam2 design & macam2 bentuk & macam2 ayat khat jugak yang diorang bikin & jual. yang paling popular khat kufi on kanvas.

lawo memang lawoooo... tapi harganya..... astaghfirullahalazim sket. agak pricey.

kat umah aku ada satu set deco kufi [tak penah share kot deko kufi ni. hihihh], ayat kursi & set zikir. aku beli dah lama. time tu kufi ni baru nak in. ada sorang seller ni buat promo RM150 satu set tu. aku memang minat giler dengan khat kufi ni. nampak unik & cuma orang2 yang punya tahap kesabaran tinggi jer bole baca ayat apa yang tertulis disebalik khat tu. agak mencabar untuk dibaca hence it interesting!

since tawun ni aku nak fokus lebey sket kat deko instead of susunatur dan disebabkan aku memang kemaruk giler dengan khat kufi ni, so aku try search mana2 seller yang jual kat online. so far survey yang aku buat rata2 jual harga ratus2. kalo yang murah pun tulisan Allah & Muhammad. tu pun seketoi dalam RM40 diorang jual untuk jenis on-kanvas. kalo yang ayat2 surah2 tu dah kompom2 paling murah pun seratus lebih. plus postage lagi.. agak pricey kann macam aku kata tadi.

aku try pulak google2 yang jenis printable punya utk jimat kos. adaaa..... banyakkkkk... but agak mengecewakan sebab tak suit dengan tema umah aku. tak ngam dengan kaler yang aku nak dan saiz & design pun agak tak kena. hmmmmpphhhh....kuciwaaa..

then ada pulak beberapa group deko yang aku join diorang kata bole bikin sendirik guna ms excel. hmmmm excel... macam menarik.. since keje aku memang hari2 ngadap excel so agak senang laa kot untuk aku nak main2 dgn excel ni. so aku try buat satu. yang paling simple. tulisan Allah. seketoi. just nak tau how ms excel can do it untuk aku. ternyata memang quite senang. bila buat satu menjadi, aku jadik kemaruk. try yang lain pulak. lagi, lagi dan lagi....

so, kat bawah ni laaa hasilnya..... untuk satu hari..



 Allah & Muhammad



Laailahailallah
Allah



 Muhammadurrasulullah
Muhammad



 Subhanallahwabihamdih
Subhanallahilazim



Bismillahirrahmanirrahim



memang puas hati bila dapat buat sendirik. aku buat saiz A3 terus. beso. puas hati. dapat design yang aku nak. saiz yang aku nak. dan jugak kaler yang aku nak.


so,

sempena israk & mikraj ni, aku nak bagi PERCUMA jer kufi khat ni kat kengkorang yang berminat. sape nak, bole email aku di alamat ni:


sitikhadijah.jcem@gmail.com


nanti aku emailkan kat korang.

apa yang korang akan dapat dalam email tu? korang akan dapat pdf copy, jpeg copy dan jugak softcopy skali. mudah untuk korang nak tukar kaler ikut tema rumah korang. mungkin nak tacap2 sket ke or nak ubah2 sket design. jangan risau, aku tak bubuh watermark sebab bila aku try menjadi aku dah niat nak share menda ni ngan orang lain.


jom deko rumah sambil berjimat!



keh, tu je nak share. bai!





127 comments:

  1. Salam..emel sy qiesha8587@gmail.com..TQIA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak jugak boleh?.
      zakiah2101@gmail.com
      Terima kasih daun keladi ��☺

      Delete
  2. marsitabintiomar@gmail.com
    Terima kasih...
    semoga allah memewahkan rezeki n dipermudahkn segala urusan
    Amiin

    ReplyDelete
  3. marsitabintiomar@gmail.com
    Terima kasih...
    semoga allah memewahkan rezeki n dipermudahkn segala urusan
    Amiin

    ReplyDelete
  4. mainaz86@gmail.com..email ke sy sis..semoga Allah meluaskan lg rezeki sis sekeluarga..

    ReplyDelete
  5. Saya nak juga.. faezahfaerus@gmail.com

    ReplyDelete
  6. As salam. Email kat sy norazreenzaini@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. salam.. saya nak juga softcopy... hashimi.sf@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Salam
    Sy nk jugak rsyd82@gmail.com
    Semoga diberi ganjaran oleh Allah diatas keikhlasan hati saudari...

    ReplyDelete
  9. nak juga.. muzafar_03@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. salam...sy nak jgk...email hafidzah@twinoaks.com.my..tq

    ReplyDelete
  11. saya nak jugak.. firamustapa@gmail.com .. tenkiu kak!!

    ReplyDelete
  12. saya nak jgk.. saliniff@gmail.com

    ReplyDelete
  13. saya nak jgk.. saliniff@gmail.com

    ReplyDelete
  14. Assalam..sy nak jugak.
    noriza.chemusa@gmail.com
    tq ye

    ReplyDelete
  15. as salam sis..
    nak jugak
    mis_shazie185@yahoo.com.sg
    tq sis :)

    ReplyDelete
  16. Salam. Sy nak juga boleh? meen_jr88@yahoo.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  17. Salam sis,nk jugak...boleh?
    anissuzi.ain89@gmail.com

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum.. saya nak jugak... azrienazin@gmail.com
    Thanks in advance!

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum..saya nak jugak.. hafizzohsaad@gmail.com.terima kasih..

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum..saya nak jugak.. hafizzohsaad@gmail.com.terima kasih..

    ReplyDelete
  21. As salam, saya nak juga shikinh242@gmail.com

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum, saya nak juga... makcikpc@adiema.com. Jazakillah.

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum sis, boleh email kpd sy jugak? Hehe deeyalova25@gmail.com

    ReplyDelete
  24. Assalam sis,boleh email kpd sy jgk? T.kasih sis.. nurulshazliniidayu@gmail.com

    ReplyDelete
  25. sis.emel kat izwan@kpkt.gov.my. Tq

    ReplyDelete
  26. slm....sy nk juga boleh :)norulasikin@yahoo.com

    TQ yer...anyway ...cantik sgt ayat kufi tuh

    ReplyDelete
  27. salam sis saya nk softcopy boleh,,email fairus@infopro.com.my

    ReplyDelete
  28. salam sis saya nk softcopy boleh,,email fairus@infopro.com.my

    ReplyDelete
  29. Sis..nak juga..nisaateman@gmail.com
    Terima kasih banyak2..

    ReplyDelete
  30. salam sis, nk jugak...boleh email pada saya..terima kasih =)
    nurain.mohdsom@gmail.com

    ReplyDelete
  31. Salam akak nk gak hehe
    einalee@yahoo.com
    Tq

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum siti khadijah....saya nk juga...tlg email ke idaibrahim@yahoo.com Jazakillahikhairan kasira...

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum...nak jg..bleh tlg emelkan ke tweboo@hotmail.com
    Tq sis...

    ReplyDelete
  34. salam nk jgak...bleh tlg email....
    apyseyna@gmail.com
    tq ye

    ReplyDelete
  35. Tolong ye sis...

    hujanygturun170@gmail.com

    ReplyDelete
  36. Tolong ye sis...

    hujanygturun170@gmail.com

    ReplyDelete
  37. As salam..sis boleh email kt sy x khat kufi tu..? lilyarfah@yahoo.com
    Smoga allah memperluaskn lg rezeki sis, sbb sis dh bkongsi ngan rmai org..tima kasih sis..

    ReplyDelete
  38. Sis..minta emailkan ke saya juga ye.

    fifi.hafizah.fifi@gmail.com

    Thank you sis..

    ReplyDelete
  39. alhamdulillah...sis emel sy bole
    aisyahsofia13@gmail.com

    tq

    ReplyDelete
  40. alhamdulillah...sis emel sy bole
    aisyahsofia13@gmail.com

    tq

    ReplyDelete
  41. Assalam. Email please kat saye norasidahsakimin@gmail.com

    Tq so much!

    ReplyDelete
  42. Assalam boleh emailkan pd sy mieradoera@gmail.com

    ReplyDelete
  43. Salam.boleh email pd saya.
    irnihanida@gmail.com
    Terima kasih in advance
    Semoga usaha sis dberkati:-)

    ReplyDelete
  44. Salam emelkan blh
    auliafaieyza@gmail.com
    Terina kasih :)

    ReplyDelete
  45. Sy nk jg ayt email salbiahrahmat86@gmail.com tq

    ReplyDelete
  46. As Salam sis, boleh emailkan pada saya juga?
    wnhidayah89@gmail.com
    Terima kasih banyak2 ye sis

    ReplyDelete
  47. Salam..boleh emailkan kpd sy jugak..tq

    barulisan@gmail.com

    ReplyDelete
  48. Assalam.. Nak juga sis..tq.. khairunnisa.shariff@gmail.com

    ReplyDelete
  49. Assalam sis, rahimahchuili@gmail.com

    ReplyDelete
  50. Assalam sis, rahimahchuili@gmail.com

    ReplyDelete
  51. Assalamualaikum. Email saya .mysarah03@gmail.com
    Tenq

    ReplyDelete
  52. Assalammualaikum...
    Saya Mimie. Ini emel sy : adams250310@gmail.com
    Terima kasih ye. Moga diberkati selalu.

    ReplyDelete
  53. Salam..emailkan pd sy paradoxs3636@gmail.com..tq

    ReplyDelete
  54. Salam..mcm berminat..boleh email kan kt sy..
    fathighazali@gmail.com
    Tq sis

    ReplyDelete
  55. Assalamualaikum sis...sy nak juga kufi tu...heheheh

    ReplyDelete
  56. salam.. boleh email dekat saya tak?
    masyitah_june88@yahoo.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  57. assalam sis...emel kat sy bole? shamernas@gmail.com

    ReplyDelete
  58. Akak nak jugakk...yasminahmadjana@gmail.com

    ReplyDelete
  59. Salam
    Sy nk jugak syuhadaazmi491@gmail.com
    Semoga diberi ganjaran oleh Allah diatas keikhlasan hati saudari

    ReplyDelete
  60. Assalam. Sy nak jugak boleh ke?
    fahmidayu1216@gmail.com

    Terima kasih ye banyak-banyak. ^_^

    ReplyDelete
  61. Assalamualaikum sis..email kt sy jg..tqsm sis..haslinda83@gmail.com

    ReplyDelete
  62. As salam.. Kalau sudi tlg emailkan ke iksan1013@gmail.com... InsyaAllah semoga dimurahkan rezeki..

    ReplyDelete
  63. Assalamualaikum... kalo sudi share ke email sy.
    anna.abas2511@gmail.com
    Tq yer.. salam ramadhan..

    ReplyDelete
  64. Sy nk jgk..... lyza.poohcute@yahoo.com
    Tenkiuuu

    ReplyDelete
  65. Salam. saya nk jugak. faizlazim@gmail.com
    Terima kasih..

    ReplyDelete
  66. Salam sis..sy pon nak..email
    nursyamimijunid@gmail.com
    Tq sis..semoga Allah berkati selalu..

    ReplyDelete
  67. salam. emel sis. iedaxoxo56@gmail.com

    ReplyDelete
  68. Salam...sis, boleh ke nk jgak...:-)
    budakizza@gmail.com

    ReplyDelete
  69. Salam sis nak jugak ye.
    zakiah2101@gmail.com
    Terima kasih daun keladi
    Moga sis sentiasa murah rezeki 😊☺

    ReplyDelete
  70. Salam sis boleh email kat saya fiezakimnana@gmail.com tq.. moga sis murah rezeki.. inshaaAllah

    ReplyDelete
  71. Salam sis boleh email kat saya fiezakimnana@gmail.com tq.. moga sis murah rezeki.. inshaaAllah

    ReplyDelete
  72. Tq sharing sis . Email sy ainisalwa1985@gmail.com

    ReplyDelete
  73. Assalam sy pun ingin berjimat. tlg email ke bad_nafi@yahoo.com

    ReplyDelete
  74. Assalam sy pun ingin berjimat. tlg email ke bad_nafi@yahoo.com

    ReplyDelete
  75. Assalam sy pun ingin berjimat. tlg email ke bad_nafi@yahoo.com

    ReplyDelete
  76. emailkan kt sy please..terima kaseh byk2..mmg tgh mencari
    ctzulkifli@gmail.com

    ReplyDelete
  77. Salam.
    Mohon email ke aimahramli@yahoo.com.
    Tq..:-)

    ReplyDelete
  78. Salam.
    Mohon email ke aimahramli@yahoo.com.
    Tq..:-)

    ReplyDelete
  79. assalamualaikum wbt, saya nak jugak boleh x?
    nie email saya
    fiqahnas901212@gmail.com
    nie no wasap saya
    0197282769
    terima kasih

    ReplyDelete
  80. Assalam..
    Mohon email ye sis..terima kasih byk..
    redzan81@yahoo.com

    ReplyDelete
  81. Assalam..
    Mohon email ye sis..terima kasih byk..
    redzan81@yahoo.com

    ReplyDelete
  82. nak juga... syazwani_shafiai@yahoo.com tq

    ReplyDelete
  83. Salam.minta ehsan saudari tlg e-mail pada saya.athirahmustaffa@gmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  84. assalamualaikum... blh e-mail kt sy.. wanidayu91@yahoo.com
    TQVM!

    ReplyDelete
  85. Salam SIS...boleh email ke nizam.saad@gmail.com...semoga Allah memudahkan segala urusan Sis...Thank you very much.

    ReplyDelete
  86. Assalammualaikum ..masih terbuka ker utk free softcopy..klu free boleh sis emailkan pada saya akps_hq@yahoo.com.my..terima kasih ..

    ReplyDelete
  87. Assalammualaikum ..masih terbuka ker utk free softcopy..klu free boleh sis emailkan pada saya akps_hq@yahoo.com.my..terima kasih ..

    ReplyDelete
  88. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  89. Harap sudi e mail kepada saya di farinaasfa@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  90. assalamualaikum..
    saya pun nak jugak
    anababycyg@gmail.com
    thanks

    ReplyDelete
  91. nak jugak
    intannoorleana@yahoo.com

    ReplyDelete
  92. Salam kak.... Boleh email jugak x? Nak sgt2.... Plzzz

    ReplyDelete