Friday, 30 October 2015

Hiasan Dinding: Rumah Kunci


salam & hye..

arini aku nak share pasal one of hiasan dinding yang ada kat ruang tamu rumah aku ni.
tempat simpan kunci2.
atau rumah kunci.

kat rumah aku ni, kitorang simpan segala kunci rumah-kunci moto-kunci keta kat dalam satu tempat yang sama.
meh nengok kat mana kitorang simpan.



ko nampak benda petak kaler gelap seketol kat dinding tu?
haaaa kat situ la tempatnya.
dalam rumah kunci.
lokasi dekat dgn DB (distribution board) atau bahasa melayunya.....
eeerrrrrrr  ntohlerr tak kose teman nak gugel
kikiki

kewujudan rumah kunci tu secara tak langsung jadik part of hiasan dinding rumah aku laa kan..
ye tak?



ni zoom in.
macam ni laaa rupa rumah kunci kitorang.
beli lama dah dari masa bulan2 awal kitorang duduk rumah ni 5 tahun lepas.
tak ingat beli katne. air hitam kot?
sejak kewujudan rumah kunci ni, alhamdulillah kitorang somi-isteri memang otomatik jadik disiplin simpan kunci dalam ni.
sebelum2 tu main aci bubuh je merata2.
pastu time nak guna lupa dah kat mana letaknya.
tapi sejak ada ni memang tak penah lagi dah timbul masalah lupa letak kunci.
time nak guna carik je laaa dalam 'rumah' tu.
insya-Allah ada.



ni keadaannya bila pintu dibukak.
ada dua row atas dan bawah.
setiap row ada 3 cangkuk untuk gantung kunci.
gantung laaaa sebanyak mana pun kunci yang korang nak.
asalkan pintunya boleh ditutup balik.



untuk rumah kunci kat rumah aku ni, asben dah susun siap2 tiap2 kunci.
row atas dia dah tetapkan untuk kunci2 moto & keta.
dan row bawah untuk kunci rumah ---> kunci segala mak nenek pintu, grill & pagar.
aku sekadar menurut perintah.
baeeekkkklahh!!



aku ada nampak design yang lebih smart time pegi romantika aritu.
memang lagi semmmatt ahh!!
tapi memikirkan yang ada ni masih elok dan kukuh lagi
di tambah dgn aku tak jumpa sebarang concrete reason pun nak tukar yang baru
maka aku bior kan aje laa..
guna je la apa yang ada selagi masih elok.
takat rumah kunci je kot
kannn.....




k lah. tu je aku nak share.
benda simple.
hiasan mudah.
tapi disebaliknya banyak memudahkan urusan harian.


k, babai..



2 comments:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  2. alaa, nabilah nye, pakunya dah longgar...
    rasa nak DIY baru, dah lama pikior..
    idea dah ada, tapi belum ada kekuatan lagi nak buat...

    p/s: enSuami xdisiplin letak kunci kt situ, sy la dok kutip sangkut kunci, emm

    ReplyDelete