Wednesday, 20 June 2018

Deko Raya: Ruang Tamu Separa Siap 2018


Salam & hye..


SELAMAT HARI RAYA!!!


Disclaimer: Owh sebelum aku lupa, ramai benonyer yang email nak mintak softcopy khat kufi yang aku penah offer dulu even offer tu dah berlalu setahun dua yang lepas.. actually bole je aku nak bagi.. x de tempoh expiry pun cumanya aku takde masa percuma skang. dibizikan oleh hal2 doniya yang ntah bila akan berakhir.. makanya dikesempatan yang ada ni aku nak mintak maaf sgt2 pada siapa2 yang masih aku tak sempat nak reply emailnya.. yang masih menunggu & mengharap balasan dari aku. mohon maaf sgt2 yer.. rasa berdosa pulak bila buat orang rasa berharap sumthing dari kita. Allahu.. aku tak dapat nak janji yang aku akan balas email korang. cuma aku akan cuba untuk balas one fine day.. i'm soooo sorry guys! awaaa..ayaa taq quattt.. (ayat budak wicet. phuii!)


Wokey lah, berbalik pada tajuk kat atas tu.. deko raya: ruang tamu separa siap 2018. amacam, best tak tajuk aku bagi? hahah! projek make over ruang tamu dah melangkau 2 tahun dari hari aku plan tapi nampak gayanya dah masuk raya lagi sekali masih jugak tak siap2.. malas cakap banyak, moh layan gambo ajer la senang citer. haku pon tak penat nak explain pepanjang tapi engkorang melongo tak paham satu hape pun yang aku tulis. kan?

Ni antara yang ada dalam aku punya wishlist 2 tawun yang lepas.. ada yang dah setel & ada lagi yang masih di takuk lama... jom kita coci matoooo...

  • tukar warna cat dinding dari pink ke mint/teal   
[sila abaikan tilam bayi di sofa itew]


  • tukar langsir (baru beli kat kaison last week :p) 
[tersuka pulak dengan corak bunga2-daun2 kat langsir ni. beli murah sajor RM39.90 sekeping. untuk sliding door aku ni kena guna 3 keping --> RM39.90 x 3 = RM119.70] kira okey la dengan harga tu sebab langsir ni 2 layer..cuma dijahit sekali]


  • tukar throw cushion    (warna grey/teal/turquoise --> dah lama beli dan pakai dari raya yang lepas) 
  • pasang carpet  (beli kat kedai pakistan RM50 sekeping. rembat 2 keping terus)
  • pasang kabinet tv jenis gantung  (tengah buat pertimbangan antara kabinet ikea or dari megatech. seems kabinet megatech lebih value for money setakat ni. tapi hujung minggu lepas aku gi kedai dia tutup. bila aku whatapp tanya, rupa2nya diorg dah start cuti raya. lepas raya kang baru bukak semula. chaiitt! tak sompek den nak riki2 design & harga.. kena la tunggu lepas raya kang. tu pun kalo duitnya masih dapat diselamatkan lagi la. hahah!)
[masih dengan kabinet tv zaman bebaru kawen dulu. nanti2 lah lepas2 raya kot baru try riki2 lagi. kalau jadi pasang built-in cabinet, kemungkinan besau tv dah tak lagi letak kat area situ. keseluruhan ruang tamu akan berubah lagi..maybe]


  • tukar sarung sofa     (sampai ke sudah tak jumpa2 dengan zip panjang utk sarung sofa. jadinya, projek ni terbengkalai masuk 2 kali raya :p so konklusinya: pakai jer la sarung sofa yang lama..) 
  • item2 deko    (setakat ni aku malas nak ubah pape. guna jer apa yang ada. cuma ada la satu aku gubah bunga orkid utk raya last year. tapi tak berapa helok sebab beli barang tak cukup. kurang semenggah kejadiannya. so utk tawun ni, guna bunga yg sama jer cuma nanti ada masa aku nak repair molek sikit. barang2 dah beli sebelum puasa lagi tapi sampai arini pun tak terbuat2. hahah!) 
[pokok orked yang dah berjaya aku gubah semula..tangan kayu. ada rupa orked tu kira bole la kan.. hihih]


[close-up sikit]


  • feature wall   (putih kosong. cuma ada cermin dan jam dinding seketul. ntah aku tak tau nak buat gaya cemana rupa feature wall ni. terlalu banyak contoh yang digoogle tapi belum jumpa satu pun yang betul2 berkenan kat hati. plan nak tampal wallpaper tapi puas riki2 wallpaper takde satu pun yang kena ngan tema yang aku nak. aku nak feature wall yang simple, tak sarat, tak feminine, yang kekal putih tapi nampak macam bercorak timbul [baca: macam wallpaper bata 3D]. kejap nak wallpaper, kejap nak freestyle guna cat & masking tape je, kejap nak buat wainscoating.. sudahnya aku biarkan kosong macam tu jer... hahah!)
[kosong jer.. drawer coklat yang dulu elok duduk bawah cermin tu dah aku alih ke tempat lain. tawun ni aku nak konsep lapang jer kat ruang tamu ni. abaikan buai tersebut :p]




dah tu jer laa ruang tamu separa siap aku untuk raya tahun ni. siap tak siap, raya tetap raya. takdenyer hari raya tu nunggu ruang tamu aku siap betul baru dia muncul. yang penting bersederhana.. jangan membazir. semua aku pakai balik jer apa yang ada kecuali kapet & langsir. langsir tu ikutkan nak pakai yang tawun lepas punya tapi pakkal ajer ler salah saiz.. tersenteng. tu yang carik lain.


ok lah, chiaw dulu..


jemput datang raya! tawun ni banyak kuih raya free.. jimat poket! weeee..... (^__^)


babai!




3 comments:

  1. cantikkkk kemasss dan bersihhh :))))

    ReplyDelete
  2. hi.. content blog menarik.. lets blogwalking and click iklan..done follow u.. follow me back.. http://acuyuhan.blogspot.com/ thanks

    ReplyDelete