Friday, 6 May 2016

DIY Printable Kufi Khat: Cara2 Nak Tukar Warna Font Dan Saiz Kertas


Salam & hye..

rentetan entry aku semalam, alhamdulillah ramai yang berminat nakkan soft copy tu. pada yang dah tinggalkan email di inbox, comment maupun di fb, aku dah email semua yer. kalau mungkin ada pun yang tertinggal mungkin yang baru drop email address dalam jam2 ni. nanti2 aku check lagi kalo2 ada yang tertinggal.

kalau ada yang belum dapat lagi, mohon pm or inbox aku semula yer. takut terlepas pandang.

so, untuk hari ni.. aku nak ajar sikit cara2 nak tukar warna font khat dan jugak if nak tukar saiz kertas dari A3 ke A4. since ada yang bertanya so meh laa aku ajar caranya.



1) NAK TUKAR WARNA FONT KHAT


rujuk gambar di bawah:

untuk nak tukar warna font khat, highlightkan pada huruf khat dan click pada simbol yang dibulatkan macam dalam gambar kat atas. then pilihlaa warna kesukaan kengkorang [contoh dalam gambar aku tukar ke warna merah]. buat sikit2 ikut bentuk font khat yer.. kena sabar sikit nak buatnya. hihi..

dah siap boleh save & print!

tadaaa... =)





2) NAK TUKAR SAIZ KERTAS DARI A3 KE A4


since ada yang tanya boleh ke kalau nak print ke saiz A4. jawapannya boleh. kalau yang format pdf tu, time nak print just pilih nak print ke saiz apa. kalau nak saiz A4, pilih A4 sebelum print. then print macam biasa.

kalau engkorang rasa nak tukar warna font dulu ikut warna kegemaran korang then nak print pulak ke saiz A4 instead of saiz asalnya ke A3, kat bawah ni cara2nya..




1st thing: Click 'File'.




2nd thing: Click 'Print'. 
3rd: Tukar saiz kertas ikut pilihan. macam contoh atas ni aku tukar dari saiz A3 ke saiz A4.




4th: Click 'Page Setup'
Last: Click cursor ikut pilihan yang aku tunjuk macam dalam gambar atas tu. secara automatik dia akan auto adjust paging,margin, layout ikut ngam2 saiz kertas yang dipilih. kira ngam semua fit dalam 1 page la [make sure nombor yang dalam kotak tu '1' dan '1' --"Fit tu 1 page wide by 1 tall"]. .. then dah bole print macam biasa..


selamat mencuba!


-----------------------------------------------

Update:

sikit untung pada yang baru bagi email address petang2 ni sebab ada sikit tambahan ayat kufi yang baru aku buat dalam softcopy. seperti kat bawah ni..


 Assalamualaikum (Black Background)



 Assalamualaikum (White Background)



Allahummasollialamuhammad
Allahummasollialaihiwasallim


kali ni aku try saiz empat-segi-sama dan try main dengan warna pulak. saja2 jer.. =)


k, tu jer share kali ni.

babai!


9 comments:

  1. Salam.. boleh email softcopy yang ini? Thanks so much.

    ReplyDelete
  2. slm ...boleh email ke saya juga soft copy ayat kufi yg warna warni ni :)
    TQ yer :)

    norulasikin@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. salam.. baru terbaca blog awk arini... bole ke klu sy nk mntk softcopy tu.. hehe
    tqvm.. Allah saje yg dpt membalasnya.. :)
    azliana1079@gmail.com

    ReplyDelete
  4. eija, kalau lebih dari satu keping kertas, mcmna plak eh..
    selalu dok cuba, xberapa nak jadi betul2 saiz yg nabilah nak, huhu
    kalau sempat, sembang kt whatsapp nanti ehh..
    TQ

    ReplyDelete
  5. salam.. boleh email dekat saya tak?
    masyitah_june88@yahoo.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  6. Sy nak jugak...hi hi..yasminahmadjana@gmail.com

    ReplyDelete
  7. Saya pn nk jgk..tq.. lordalucard007@gmail.com

    ReplyDelete
  8. salam sis.. nak jugak softcopy kufi yg sblm ni..

    axelida@yahoo.com

    TQ

    ReplyDelete
  9. salam,
    menarik sharing ni..boleh dapatkan softcopy? Thank you.

    sabariahuitm@gmail.com

    ReplyDelete